Kärt barn har många namn. Här presenteras två varianter, nämligen en helt vanlig semla, och så en semla i mjölkbad, en så kallad hetvegg. Uttrycket hetvegg finns även i Norge har jag förstått, men inte i betydelsen fastlagsbulle i varm mjölk! Semlan är mera förödande för vår vikt än vad julhelgerna är...
I år kom vi nästan helt fram till en vecka innan fastlagssöndagen innan vi åt första semlan. Ovanligt disciplinerat måste jag säga! Den första var en mindre katastrof (på ett hemskt bageri, typ fornlämning från 70-talet inne i Malmö på Stortorget...); torr bulle med seg, tråkig mandelmassa och en grädde som inte kändes helt äkta. Men den slumrande passionen hade väckts! Så när jag var med barnen på Stadsbiblioteket här i Lund ett par dagar senare, och såg att de hade semlor så var jag tvungen att ha en. Och det var en riktigt, riktigt god semla, från bulle till grädde! Nästan lika underbart förödande god som semlan på Kaffedroppen i Göteborg (innan den bytte skepnad och blev sushibar...). Kanske är det en fördel att inte vara svensk när man skall skapa en semla. På Marthas café på Stadsbiblioteket görs dem av de som driver kaféet, och de är då inte svenska till ursprunget, och det var inte thailändskorna på Kaffedroppen heller... Kanske anstränger man sig lite mera för att verkligen få ett superresultat om man vet att svenskar skall värdera ens inhopp i svensk matkultur. Våra semlor är inspirerade av Kaffedroppens thailändska ägarinnor. Bullen har vi fått ordna själva eftersom de alltid påstod att det inte var något speciellt med bullarna; det var bara hemlagade vetebullar helt enkelt, men så kanongoda! Till allt mellan 6 stora och 12 små semlor behöver du
1/2 sats vetebulledeg (vi använder receptet på mjölpaketet), men GLÖM INTE kardemumman!
250 g mandelmassa
Mjölk
Finhackad mandel
Vispgrädde
En gnutta vaniljsocker (absolut inte vanillin!)
Florsocker
Baka bullarna med kardemumma (det behövs för smakupplevelsen), men låt bli att pensla med ägg eller mjölk. Riv mandelmassan på ett fint rivjärn. Blanda mandelmassan med mjölk, och kör ev lite med Bamixen (stavmixer) om du vill ha mandelmassan slät. Hur mycket mjölk du häller i beror på hur fast eller rinnig du vill ha mandelmassan. Jag föredrar den lite rinnig, Jesper och Ravn vill ha den lite fastare. Häll upp vispgrädden, vippa i lite vaniljsocker. Grädden skall inte vara söt, men ha en svag vaniljtouch (detta var förutom bullen Kaffedroppens knep). Vispa grädden på låg hastighet, så att den inte blir övervispad. Ett tips från en fransk konditor verksam i Stockholm (Sebastién Boudet på Petite France—http://petite-france.blogspot.com) är att grädde vispad långsamt håller sig vispad, medan snabbvispad grädde återgår delvis till sin ursprungskonsistens...
Dela bullarna, lägg på så mycket mandelmassa som du anser anständigt (i egna eller andras ögon) eller gott, strö den finhackade mandeln över mandelmassan, klicka eller spritsa grädden ovanpå, lägg ‘locket’ på bullen och pudra på florsocker. Servera som den bakelse den då är, eller lägg ner den i en djup tallrik eller skål och häll het mjölk i, bredvid semlan. Hetvegg är absolut att föredra om bullen man använder inte är pinfärsk.
Njut! Och smyg ut och gör en till.... och en liiiiiten en till.... och sen, kanske när de andra har somnat en pytte en till....
No comments:
Post a Comment