Sunday, 7 February 2010

Brioche—världens bästa bröd!


När jag flyttade till Göteborg i september 1992 introducerade Jesper mig till stadens små hemligheter. Ställen som bara invånarna känner till, eller en särskilt god fika som inte så många utifrån skulle förstå att uppskatta. En sådan hemlighet var caféet (jag kommer inte ihåg vad det het men det ligger en Forex där nu) på Kungsportsplatsen. I sig inte en särskilt hemlig plats visserligen! Men där kunde man för lite mera pengar än en student (och många andra) normalt skulle spendera på fika, köpa en Brioche—stor!—med brie och hjortronsylt. Och en café au lait... Jag kan fortfarande sjunka in i drömmar om den briochen. 

Men man kan inte köpa brioche naturell längre, så då får man baka själv.





I går fick jag något som bäst kan beskrivas som en craving för brioche—jag bara MÅSTE ha! Jag får det ibland. Och det är faktiskt lite lätt irriterande, för det bageri som bakar en naturell brioche finns inte i något som kan beskrivas som närheten. Kanske kan man få det i København... Och skall man göra dem själv tar det 3/4 dygn! Så man får agera snabbt! Principen är att man sätter en oerhört smörig jästdeg tidigt på kvällen, stoppar in den i kylen efter en normal jäsning och genomknådning, låter degen jäsa medan man sover, och bakar ut med normal jäsningstid på morgonen. Så om man skall äta frukost tidigt får man gå upp innan ottan...

20 g jäst
4-5 ägg (4 stora eller 5 små)
500 g vetemjöl
20 g salt
60 g socker
300 g smör (eller mera om man vill...)
1 ägg till pänsling

Smula ner jästen i en bakskål, knäck i äggen och vispa tills jästen har lösts upp. Tillsätt sedan mjölet, saltet och sockret. Knåda tills det blir en seg och sammanhållen deg (det tar sin goda tid och är slitigt). Knåda lite till. Tillsätt så det mjuka smöret i små omgångar (typ 10-20 g åt gången). Knåda in allt smör innan du tillsätter nytt.  Allt smör måste tas upp av degen. Degen skall bli blank, smidig och vacker. Fördel här till den som går mycket på gym...  Ställ degen till jäsning ungefär 2 timmar, ta sedan fram den och knåda ner den innan du lägger den i en lättoljad plastlåda med lock. Olja INTE in med jungfruolja eller annan olja med smak!!! Ställ degen i kylen i 10-15 timmar.

Tag ut degen ur kylen knåda den lite lätt, dela upp den i det antal bullar du vill ha (degen räcker till 20 st av fin storlek, som på bilden). Mjöla bordsytan ganska lätt och forma små bullar. Den lilla knoppen på toppen är viktig, det är den som visar att det är en brioche! Den får du lättast genom att rulla ut bullen snätt på slutet så att en liten bit liksom nästan avskiljs från bullen. Gör ett hål i mitten på bullen och tryck ner den lilla kulan så långt det går. Lägg den färdigformade briochen i en större muffinsform (eller briocheform om du har). Glöm inte att smöra formen med smör först om den inte är av silicon. Låt jäsa en timme ungefär på ett gôtt ställe (t ex det uppvärmda badrumsgolvet!). Pensla med uppvispat ägg (bara på toppen så ägget inte gör att de fastnar i formarna). Briocherna bakas på 220°C (eller på varmluft 190°C) i 8-12 minuter. Ha koll så de inte blir för mörka! Stjälp upp dem ur formarna och låt dem svalna lite på galler. Ät dem så fort du kan hålla i dem, med smör, sylt (gärna hortron) och brie... 

Låt oss säga såhär: Love var ytterst tveksam. Tog en tugga, lade ner briochen och sade att det inte var så gott. Sedan kastade han sig i alla fall över korgen och åt fyra stycken (!!!) inom loppet av en kvart!

No comments:

Post a Comment