Vintern i Lund har varit fullkomligt osannolik i år. Det har varit kallt, massor av snö, hög himmel och sol... Vi har åkt pulka i S:t Hans backar och skridskor både på dammen i Stadsparken och i Måryd. Vi har grillat korv över öppen eld och njutit av varm nyponsoppa på termos! Kan det bli mycket bättre?
Det finns få saker som passar så bra ihop som kall vinter och varma grytor. Efter att Ove testade Ossobuco på oss för ett par vintrar sedan har den formen av långkok blivit ett inte ovanligt inslag i vår mathållning. Om man vill bjuda på en ren grönsaksrätt med samma typ av smak kan man göra som jag föreslår nedan. Rätten har samma smaklandskap som en Stinco al forno (som det finns recept på längre ner), och kan serveras på samma sätt, eller till och med tillsammans med stinco om man har både carnivorer och vegetarer kring bordet.
3 små auberginer
3 lökar
3 röda paprikor
6 vitlöksklyftor
2-3 burkar krossade tomater
1 dl olivolja
salt och peppar efter tycke
Skiva upp auberginerna i centimertjocka skivor, salta och låt rinna av i durkslag ett par timmar. Torka av skivorna och varva dem med skivad lök och paprika i en gratängform. Stoppa in snittade vitlöksklyftor här och var, häll över de krossade tomaterna, salta, peppra och avslut med att ringla över olivoljan. Ställ in formen med alufolie över i 175°C i 1,5 timme, ta bort alufolien och låt gratängen få färg, ca 30 minuter till, eller tills grönsakerna känns möra och fina. En god idé är att lyfta ut grönsakerna ett par gånger och skeda över lite av vätskan.
Servera med hembakat surdegsbröd, smör och gärna gremolata (rivet citronskal blandat med finriven vitlök och finhackad persilja). Eller med risotto. Och en god Zinfandel...
Om man vill bjuda på en kötträtt av samma typ är Stinco al forno en enkel och billig variant, som även den passar mycket bra tillsammans med en god Zinfandel!
800-1000 gram lamm- eller annan lägg
Salt och peppar
En bit rotselleri (inte för stor)
1 morot
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
1 matsked hackad färsk salvia
1 dl vitt vin
2,5-3 dl höns eller köttbuljong (alternativt buljong och en burk krossade tomater)
Bryn köttet runt om i gryta, ca 15 minuter. Salta och peppra, lägg i de hackade grönsakerna och salvia. Låt grönsakerna svettas ca 5 minuter. Häll över vinet och låt det koka av någon minut, varpå du slår över buljongen. Låt sedan allt puttra lagom 1-1,5 timma (tills köttet är klart), på spisen eller i het ugn.
No comments:
Post a Comment