Saturday, 10 September 2011

Zucchinisoppa

Miniskörd från trädgården. Jag är nog den enda av oss som verkligen uppskattar zucchini. Jag brukar blanda ner den i allt möjligt, från sallader, till pasta och numera även en soppa med fokus på denna vackra och goda frukt. Den här runda varianten är vackrare än de gurkformade och de kommer tydligen sent på säsongen...

För andra sommaren i rad har jag försökt odla lite örter och zucchini på gården. Jag har återanvänt den gamla sandlådan, klätt den med växtduk och fyllt den med matjord. Där står nu struttande fransk dragon och libsticka (løvstikke) sedan förra sommaren och trivs väldigt. Men zucchinin är det värre med. Jag trodde inte det skulle bli något i år heller, men se... några få frukter har vi fått, och med dem en ny soppa som till och med Ravn äter. 

1 gul lök
1 purjolök
450 gr eller mera zucchini
200 gr mjölig potatis
2 msk smör
9 dl hönsbuljong (eller grönsaksbuljong)
1 dl vispgrädde (eller fet mjölk, turkisk yoghurt, creme fraïche)
1 skvätt olivolja
1 msk basilika (eller provençalska kryddor, helst färska eller frysta men öka då mängen)
1 msk oregano (om du inte använder provençalsk kryddblandning) 

Skär alla grönsaker i bitar. Fräs lök och purjolök i smöret ett par minuter utan att det tar färg. Tillsätt potatis och zucchini. Fräs ett par minuter till och tillsätt sedan buljongen. Låt småkoka i 20-25 minuter, eller tills grönsakerna är möra. Mixa soppan med mixer och tillsätt grädde och örter. Hetta upp soppan igen, och servera med gott bröd, samt en liten ringa olivolja i varje sopptallrik. 
Supergott!

No comments:

Post a Comment