Thursday, 24 November 2011

Mormors epplekake


Jag vet inte vart mamma fick receptet ifrån, men jag är rätt säker på att hon började baka den här kakan medan vi fortfarande bodde på Speismark. Jag minns den i alla fall som väldigt lyxig! Love var med och bakade (jag brukar definiera det som kemi-experiment, men själva kaksmeten lockar mera), trots att han inte alls gillar kakor och pajer med äpplen i. Receptet har jag modifierat lite sedan en gång då vi hade sur grädde kvar i kylen (hade glömt den...). Originalet är med bara kefir (eller filmjölk).

200 g smör
6 dl (gärna sur) grädde
1 dl fil (kefir)
12 dl vetemjöl 
8 ts bakpulver
8 ts vaniljsocker
4 dl socker
6 äpplen i bitar
Kanel för garnering (kan kryddas upp med kakao-chillie blandning om man har hemma)

Sätt ugnen på 175°C (lägre om du använder varmluft) och klä den stora ugnsplåten med bakpapper. Smält smöret och blanda med grädde och fil. Blanda det torra (förutom kanelen då så klart). Häll smör-fil blandningen i de torra ingredienserna och blanda väl. Dela äpplena i bitar (typ klyftor). Häll smeten i ugnsplåten, pressa ner äppelbitarna som du lustar, men se till att verkligen trycka ner dem. Avsluta med ett tunt lager kanel. Bakas nederst i ugnen i ca 45 minuter. Servera gärna med grädde, gräddfil, crème fraîche eller yoghurt, för kakan är ganska söt.

No comments:

Post a Comment