Thursday, 6 May 2010

DRÖMMEN OM AMERIKA... HOT FUDGE & SUNDAE!


När jag var au pair i Californien 1989-90 fanns det en sak som stod högt på agendan både när jag var tillsammans med Brian (som jag passade) och när jag var ledig: Hot Fudge & Sundae på Penguins! Det var så förfärande gott att minnet har blivit en del av min kropps minnesbank...




Jesper fyllde år igår, men vi kom aldrig riktigt till efterrätten. Vi försjönk i provsmakning av docentpresenten (rom från Martinique) och födelsedagspresenten (Mackmyra Special 04)... så vi tar efterrätten idag. Amerikansk hot fudge till glass. Mums! 

Hot Fudge Sauce
125 g mörk choklad (gärna 70% eller högre kakaohalt)
3 msk smör
1,5 dl vatten
0,5 dl socker
6 msk vit baksirap
en liten knivsudd salt
ev 1 msk rom eller annan likör

Glass i stora lass! Marshmallows, chokladfyllda ‘cigarrer’, banan, bär...

Smält smör och choklad på låg värme i en tjockbottnad kastrull. Rör försiktigt medan det smälter och koka upp vattnet i en annan kastrull. När smöret och chokladen har smält och blandats väl rör du ner smeten i det kokande vattnet. Rör sedan ner övriga ingredienser. Koka upp smeten, och låt sedan fudgen koka på medels till låg värme i 8-9 minuter. Låt den sedan kallna i ca 15 minuter. Under tiden förbereder du glassen!

No comments:

Post a Comment