Monday, 9 April 2012

Citronpaj till påsk

Påsken har aldrig riktigt varit min grej. Alltså har påsk i stort sätt inneburit en over load av godis, olika varianter på att försöka få lamm att falla hela familjen i smaken, kokning av ägg som inte vill färgas och som ingen äter samt förvirring kring vad en påsklunch egentligen är för något.




En riktigt syrlig och mäktig paj med sötma i pajskalet. Det här receptet är snott direkt från Monica Ahlbergs kokbok från Rodensahls trädgårdscafé. Enda stället i Stockholm som jag med säkerhet kan säga att jag uppskattar... 

Pajskal:
smör
vetemjöl
florsocker
vattne

Blanda alla ingredienser (men var återhållsam med vattnet) till en smidig pajdeg. Tryck ut degen i en rund form med löstagbar kant (springform). Tryck ut degen ganska högt upp på kanterna. 

Fyllning:
1,5 dl socker
3 ägg
Rivet skal och juice från tre citroner (ju mindre mogna ju syrligare paj...)
1 dl grädde

Vispa socker och ägg pösigt (eggedosis), riv skalet av citronerna och pressa ut juicen. vispa grädden och blanda ner den i äggsmeten. Häll i citronskal och juice. Blanda och häll över i pajskalet.

Grädda på 180°C i ca 25 minuter. 

Servera gärna med jordgubbar (men då måste de vara söta för att möta pajens syrlighet), och absolut med lättvispad grädde!

Sunday, 5 February 2012

Spelkväll med marängsviss á la Linda


Linda brukar göra marängsuisse, eller marängsviss, när det är födelsedagskalas. Vi har aldrig gjort marängsviss...
Nicki påstår att det är samma som Eton Mess, men det är det inte, för i Eton Mess har man bara grädde, färska jordgubbar och maräng.




Vi har storstädat på skolan idag. Alla fyra... Efter en förmiddag bland flygande damm och såpvatten tog vi en superlugn eftermiddag. Sedan gjorde vi Caesar sallad, och marängsviss som vi åt medan vi spelade Settlers of Catan!

För en marängsviss behövs
bananer
maränger
vispgrädde
vaniljglass 
chokladsås (eller det som är över av chokladsoppan!)

Skiva bananen och vispa grädden (inte för hårt). Lägg bananskivor i botten på en salladsskål. Hysta några maränger över, klicka på några klickar grädde, skopa upp ett par skopor glass. Varva på samma vis tills du har så mycket du vill ha (dvs. som ni kan äta inom loppet av en kvart, typ). Häll chokladsås över alltihop. 

Servera och njut! Ät inte för fort och inte för långsamt...

Wednesday, 1 February 2012

Alphund... en utmaning!




En hund som formats i områdena söder om södra Tyrolien, men norr om Milano, uppe i bergen kan naturligtvis inte äta—åhh så äckligt!—pellets, så kallad hundmat! Har man fötts upp på pasta, bröd och annat ur fåraherdens ryggsäck och stugor så säger det “urk!” i hela systemet, alldeles oavsett om pelletsen är billigvarianten från Royal Canin eller lyxen från Orijen, med ekoingredienser (som husse & matte tycker är bra för det ger bättre bajs...!). Näh! En riktig alphund skall naturligtvis äta:

Nykokt pasta, gärna färsk
Parmesan (inte de torra skalkarna!)
Mozzarella, gärna i tjocka skivor direkt från Vespa (bästa pizzerian i Lund)
Hembakat bröd, allra helst på lavain, och gärna tjocka skivor (typ hestens fødselsdag)
Färska äggulor
Stekt bacon (ja, i mix som en carbonara är det super!)
Turkisk yoghurt
Grädde
Morötter
Äppelskruttar
Ekollon, självplockade
Parksniglar (escargot) som man själv hittar lite här och var
Rötter, gärna tjocka och mumsiga

Om man inte kan få tag på något av detta, och om ens familj förvägrar en det man har en naturlig rätt till, så får man kanske överväga, efter några dagars svält, att äta skiten ur hundskålen...

Monday, 30 January 2012

Naturläkemedel...?


jag har influensa. trist. ligger bara och glor i taket eller andas med stängda ögon i soffan. ömma leder, muskler som skriker att jag inte skall använda dem för de är trötta, hjärna som en sladdrig blomkål. och så ingen feber. då hade man ju kunnat sova sig igenom i det minsta...



Ett desperat försök att hjälpa kroppen att bekämpa detta virus som orsakat sådant stillastånd i en vecka. Igår drack jag världens äckligaste hemgjorda cocktail på riven ingefära, kanel, chilli, kakao, kardemumma, honung och citronjuice. Blääää! 
Nu försöker jag en trevligare variant, och får dricka te på riven ingefära bredvid. Turkisk yoghurt blandad med citronskal, vanilj, honung och kardemumma, med en c-vitaminstinn fruktsallad!

turkisk yoghurt (10%)
lite (eller mycket om du vill) mald (eller nystött) kardemumma och vaniljpulver
skal av en 1/4 citron, rivet
lite (eller mycket) flytande honung
1 grapefrukt (gärna röd)
1 apelsin
ett par skivor ananas
några valnötter

Blanda yoghurt, kryddor, citron och honung. Låt dra en stund för att smakerna skall få komma mera till sin rätt. Gör filéer på grapefrukt och apelsin, och munsbitar av ananasen. Klicka ner yoghurt i en skål, lägg på frukten och strö valnötterna över. Se det är bra medicin! Hoppas jag...

Tuesday, 24 January 2012

Favorit i repris: Chokladsoppa & skridskokalas


För två år sedan hade Love skridskokalas i Måryd. I år har isen precis preparerats av kommunen på ankdammen i stadsparken så kalaset började där. Sju barn på isen, omöjliga att driva in! Mycket kallare än för två år sedan; 10 minusgrader!







När man har frusit på isen är det ju gott med något varmt, så temat förutom skridsko var soppor och varma drycker. Men man kan ju inte precis bjuda barn på het löksoppa! Alltså blev det chokladsoppa, nyponsoppa, varm saft och en massa småsaker till; mandelbiskvier, Mariekex, vispad grädde, vaniljglass, banan, nötter, maränger... 

Nyponsoppan från påse (helst Ekströms Klassisk, för den är godast, gör den starkare än receptet på paketet annars blir den vattnig).

Chokladsoppa däremot gör man enkelt själv:

Smält 350-400 gr choklad (inte för ljus! Vi använde 75% kakao, men det går med 50% också) i vattenbad. Värm samtidigt 1 liter fet mjölk till nästan kokpunkten. Blanda långsamt den smälta chokladen med den varma mjölken, håll mjölken het, så att chokladen inte stelnar. Vispa under hela processen. 

Servera varm! Med glass och allt annat till. Mosa eventuellt banan fint och blanda med vispgrädde att klicka i. 

Vuxensoppa: häll i Cointreau, whiskey, rom...

Monday, 9 January 2012

Sadza and stew the Swedish way!


Nicki gjorde en underbar gremolata till nyårsafton. Men gremolata är så smakrikt att man bara gör av med litet i taget. Så vi hade över tillräckligt för både middag och lunch till polenta & högrevsgryta. Mums! Gott också med ett franskt bordsvin, Lirac (fotot från signaturen robertpaulyoung, flickr)




...eller polenta med gryta på högrev. INTE Ravn och Loves favoriträtt precis, och Viggo rynkade rejält på näsan åt sadzan och tyckte det kunde bli en bra fotboll... men Jesper & jag tycker det är jättegott, särskilt med gremolata. Och så är det enkelt och gör sig själv. Nästan...

Gryta
1 kg högrev (rensad för seniga bitar)
1 kg sellerirot 
1 kg morötter
0,5 kg persiljerötter
0,5 kg palsternacka
0,5 kg lök
1/2 vitlök
0,7-1 l kalvbuljong
2-3 lagerblad (laurbærblad)
mycket timjan
ett par kvistar rosmarin
0,5 dl tomatpuré

Sadza/Polenta
150 g polenta
6 dl kalvbuljon

Gremolata
Skalet av 1 citron
En handfull färsk persilja
2-3 vitlökskyftor
Olivolja så det blir en tjock sås

Sätt ugnen på 180 °C. Rensa köttet, så att du får 1 kg grytbitar. Lägg de seniga bitarna i en gryta med varm olja, lägg i 6-7 vitlöksklyftor, rosmarinen och bryn på ordentligt. Kör ner tomatpurén och slå över lite vatten. Låt puttra medan du skalar och skär grönsakerna i ganska stora bitar. Lägg grönsakerna på ugnsplåt och ringla över olivolja. Låt grönsakerna brynas i ugnen, ca 20-30 min. Bryn under tiden på köttet. När grönsakerna är klara tjoffar du ner dem till det brynta köttet, silar över skyn från grytan med de seniga bitarna, lyfter över vitlöksklyftorna och häller på buljongen till det nästan täcker kött och grönsaker. Ställ grytan med lock på i ugnen på 150 °C i tre timmar.

40 minuter innan grytan är klar börjar du göra gremolata och polenta. Gremolatan görs genom att blanda det rivna citronskalet och den finhackade persiljan och vitlöken med olivolja. Hållbar ganska länge i kylen. Polenta görs genom att värma buljongen till fingertemperatur, röra ner polenta, vispa ordentligt, och värma upp så det kokar ihop. Vispa hela tiden så du undviker klumpar. Dra ner värmen och låt polentan puttra långsamt i ca 30 minuter. Rör om med slev då och då. 

Servera gryta, polenta och gremolata med vatten och vin, i djupa tallrikar med gaffel som ensamt verktyg. Kan ätas med fingrarna. Tips: rör in gremolatan i polentan på tallriken (alla gillar ju’nte gremolata...)!