Sunday, 14 March 2010

Grönsakspaj


Variationerna är oändliga på denna paj. Det är bara att ha i de grönsaker man har hemma eller som man har lust på. Det viktiga är bara att komma ihåg att förbereda genom kokning, bakning eller griljering om man vill ha i rotfrukter.






Vi har, åtminstone tidigare, gjort paj ganska ofta. Det här är en ny version, inspirerad av ett recept jag hittade i vårens Elle mat&vin. Ett trevligt alternativ till Jespers favorit skink- & ostpaj, och till mina favoriter purjolökspaj och broccoli- och ädelostpaj. Full av nyttigheter är den och smakar alldeles underbart med en grönsallad med en vinaigrette på äppelcidervinäger och kallpressad oliv- eller rapsolja.

Pajskal:
3 dl vetemjöl
50 g smör
2 dl turkisk yoghurt
1 tsk salt

Rör ihop alla ingredienserna i en matberedare. Degen blir lite klibbig (vill du ha ett traditionellt pajskal tar du 125 g smör och 1-2 msk kallt vatten i stället för smör och yoghurt som jag har gjort). Tryck ut degen i en springform, pricka den i botten och förgrädda på 225°C i 10-12 minuter. Sänk sedan till 200°C så temperaturen sjunker medan du fyller skalet.

Fyllning:
1 squash
1 rödlök
1 aubergine
1 paprika
200 g körsbärstomater
olivolja för stekning
2 dl riven lagrad ost (t ex grevé, prästost och/eller parmesan)
3 ägg
1 dl grädde (eller mjölk eller yoghurt blandad med mjölk så den blir rinnig)
salt och peppar
Ev oliver, typ kalamata eller andra med god sälta

Förbered grönsakerna och skör upp dem i munsbitar, inte för små och inte för stora. Värm på olivoljan i en panna, och bryn grönsakerna på medel eller låg värme medan skalet bakas i ugnen. Blanda ägg, peppar, salt och grädde, ha i osten och vänd runt. Häll ostmassan i pajskalet, lägg grönsakerna ovanpå och tryck ner dem lätt i ostmassan. Lägg till sist tomaterna oppe på tillsammans med oliverna. Grädda i nedre delen av ugnen (200°C) i 20 minuter (eller till äggstanningen stelnat. Servera med sallad & vinaigrette!

No comments:

Post a Comment