Thursday, 14 January 2010

Att jobba hemma...


...kan ibland vara lite lätt problematiskt. Om barnen har med sig kompisar är det både lättare och svårare. Man behöver inte leka cirkusdirektör, men å andra sidan kan ljudnivån tidvis bli mycket hög. Lösningen kan ju synas radikal men är faktiskt att rekommendera. Jesper fick läst det han skulle...



Kompisfika. Jag brukar inleda med att skära upp lite morotsstavar, klyfta något äpple, en apelsin och strö över lite russin. Men det räcker inte så långt om man hämtat hem barnen innan mellis på Fritids. Jag har en tendens att överdriva. Det blir sällan—eller snarare aldrig—bara mackor med ost och mjölk... Något som tar ungefär lika lång tid att göra som pannkakor är det som här hemma går under benämningen ‘Norska våfflor’. Alltså våfflor med ägg, som man lägger på hög. 

100 g smält smör
4 ägg
4-5 msk socker (kan minskas eller uteslutas)
1/2 tsk kardemumma
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
5 dl mjölk

Blanda ihop alla ingredienserna väl och låt smeten vila en halvtimme. Stek upp alla våfflorna, lägg dem i en stack och servera med sylt när alla är färdigstekta. De är inte frasiga som ‘svenskevafler’ men mjuka och matiga—och så är de långt mera sociala än frasvåfflor som måste ätas genast, och som därför ofta förtäras i turordnad ensamhet.

No comments:

Post a Comment