Thursday, 10 December 2009

Amerikanska pannkakor


Nobelmiddag. Jag är tyvärr sedan så långt tillbaka jag minns förtjust över allt RIKTIGT glitter i TV rutan. Från prinsar och princessor som gifter sig till Nobelfesten! Alltså är den 10 december min TV-kväll över dem alla. I år är orken inte som den brukar så det var inte maten som blev festlig utan det runt om i stället...

Amerikanska pannkakor är en storfavorit som frukost, men nu fick de utgöra en god efterrätt med festligt minifyrverkeri. Lite kul skall det vara den 10 december! 

3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 msk socker
1/2 tsk salt
1 vispat ägg
2,5 dl mjölk
2 msk olja (utan smak!) eller smält smör

Blanda allt det torra i en bakskål. Vispa sedan ägget i en annan skål, ha i mjölken och oljan. Blanda ner äggmjölken med grova rörelser i mjölet. Se till att du INTE rör ut klumparna! De är viktiga för att få rätt konsistens och känsla i pannkakorna. Stek dem som lite större plättar (eller använd plättjärn), på lagom värme. De blir tjocka och behöver lite tid för att bli genomstekta. Servera tre i en stack åt gången eller håll dem varma på ett litet fat. Serveras bäst med mjukt smör och lönnsirap (alternativt Aunt Jemima som faktiskt är jättegott fast inte har med lönn alls att göra!), eller blåbärssylt. 

Monday, 5 October 2009

tröttingen

reflektioner av trötthet...

Jag har fått tröttingen. Detta tillstånd har reducerat mig till en trasa som ligger bortslängd i soffan eller någon annan stans.
Minnena från sommaren är långt borta. 
Rein har födelsedag idag. Hoppas han får en fin dag med tårta och presenter!







Om det är något som överhuvudtaget inte intresserar mig för tillfället, så är det mat och matlagning. Jag har blivit ‘norsk’: man äter för att (över)leva. Jag vill dock inte helt och hållet följa devisen som en utmattad väninna har, nämligen att allt som gör en glad är tillåtet. Då skulle jag bli som en boll! Jag nöjer mig med färdiggjord soppa med något i. Idag t ex, Keldas Thaisoppa med en handfull räkor, en skiva St Jakobs rågbröd och ett glas vatten. Sedan till skolan för samtal.

Friday, 2 October 2009

HÖST



Hösten i år är osannolikt vacker. Och torr. 
Hög himmel, strålande sol, värme. 
Först sent kom kylan men solen finns kvar. 
Så fantastiskt! 
Och så sitter jag här och vill bara sova. 
Jag är så fullkomligt slut.

Thursday, 23 July 2009

Somrig efterrätt—choklad, vanilj och jordgubbar


Nicki bjöd på en flaska eis wein när han hälsade på. Och vad skulle kunna passa bättre till än sött och syrligt i kombination!

Det ser man väl att det är gott...



Söta viner är inte min starka sida. Jag tycker mera om de kraftfulla röda, eller torra vita. Men om man är tvungen att provsmaka för att en god vän trugar, så får man ju göra en liten insats. Och det skulle ju helst passa barnen också. Och jordgubbssäsongen är ju ovanligt lång i år. Och så är det aldrig fel med choklad. Och inte heller med vaniljglass... Inte alls fel varken till barn, eller vuxna, eller eis wein!

2 liter jordgubbar av en spröd lite syrlig sort
1/2 liter god vaniljglass (gjord på riktig vanilj!)
1 dl kakao
1 dl socker
1 dl vatten

Blanda kakao, socker och vatten i en kastrull. Värm upp och låt sjuda ett par minuter tills sockret har lösts upp. Ställ åt sidan. Noppa, skölj, torka av och del jordgubbarna i kvartar. Häll upp chokladsåsen som en spegel i stora djupa tallrikar, lägg rikligt med jordgubbar på ena sidan om spegeln, och två skopar vaniljglass på den andra. Servera med ett sött vitt vin i väl kylda glas. Barnen kan med fördel få Peach (alkoholfri frukt-någon-ting från Systembolaget) eller en apple- eller päroncider i de kylda glasen.

Tuesday, 9 June 2009

Svenska scones á la Jesper


Jesper har vunnit hela svärfamiljens hjärtan genom att bjuda på varm frukost genom åren! Nybakade scones med ost, sylt och ångande kaffe är helt enkelt supergott och underbart trevligt. Jag har aldrig vågat göra dem, så jag håller mig till de klassiska engelska sconsen. 
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
lite salt
2 dl filmjölk/kefir
50 gr (rumsvarmt) smör
Sätt ugnen på 250°C. Blanda mjöl, bakpulver, salt och smör. Blanda sedan i fil/kefir till en klibbig deg och forma 4 stora scones på en bakpappersklädd ugnsplåt/bakeplate med bakepapir.  Du kan gärna använda en kniv för att dela igenom sconsen så de blir delade i portionsbitar. Bakas i 10-15 minuter mitt i ugnen.

Thursday, 16 April 2009

Midnatt efter 40


Körsbärsblommor är en så vacker version av våren.

Jag har nu passerat 40årssträcket. Alla sover utom jag. Jag har haft en underbart lugn födelsedag utan åtaganden, gäster eller ansvar. Jag tackar Ove och Petra för den flaska Moët & Chandon vi fick vid nyår! Den var perfekt till den lyxiga landgången som vi gjorde i kväll. 
Efter tre timmars förmiddagspromenad i strålande solsken öppnade vi en kylig flaska Sancerre Les Baronnes 2007 (från Henri Bourgeois i Chavignol), skar upp några skivor av St. Jacobs stenugnsbageris lavainbröd, ställde fram smör och en lättare tilltagen bit Chistera. Bättre lunch får man nog inte en strålande dag i april!

Tuesday, 17 February 2009

Fläsk-i-kål eller Cavolo al peperoncino



Jag kommer ihåg boken ‘Den fattige gastronom’ från min barndom. Jag fick ärva den av mamma för några år sedan. I den finns en mängd goda rätter som är ganska snabblagade och framförallt billiga. 
Den här rätten finns, förutom i den fattige gastronomen också i olika former i andra kokböcker med ‘rustik’ italiensk mat...



Jag är förkyld. Måste inse att jag inte kommer att vara med och fira Maja när hon har disputerat i morgon. Det är dessutom min köksvecka hemma, men jag är för sjuk för att handla så det gör Jesper åt mig, fast han håller på att bli sjuk han med. Den här rätten är bra när man är riktigt förkyld, för den är hälsosam, lättlagad och man kan göra den hur het man vill. 

1-2 paket bacon (eller 250 g rökt fläsk i bit)
ev lite olivolja
1 litet vitkålshuvud
1 lök
1 äpple (gärna klassiska höst- och vinteräpplen)
1 vitlöksklyfta
1- hur-många-man-vill piripiri 
2 dl kokhett vatten
Salt och peppar efter smak

Skär bacon (eller fläsk) i lagom små bitar (inte FÖR små). Snitta kålen, hacka löken, riv vitlöken och skär äpplet i tärningar. Fräs upp baconet, häll i grönsakerna och vänd runt. Häll på det kokheta vattnet, lägg i de hela (eller om du vill, krossade) piripirina, vänd runt igen och lägg lock på grytan. Ha lite koll medan det kokar långsamt på svag värme i 25-30 minuter. Server med grovt bröd.

Tuesday, 13 January 2009

Precis som Irish Cream fast godare!


Rein älskar Bailys Irish Cream. Jag borde kanske ha skickat honom ingredienserna som julklapp men jag hittade receptet precis innan jul så det hanns inte med. Han fick receptet via mail i stället, som en försenad julhälsning. Själva gjorde jag en sats, men hällde 1/4 från innan jag spetsade den med whisky. På så sätt fick barnen också något litet sött att ha i de små antika portvinsglasen på julafton. 

Hemgjord Irish Cream
 
400 g (1 burk) sötad kondenserad mjölk
3 ägg
2 tsk snabbkaffe (frysetørret kaffe)
2 msk chokladsås
1 tsk vaniljsocker
5 droppar bittermandelessens
2,5 dl mellangrädde (kaffefløte)
1 dl vispgrädde (kremfløte/piskefløde)
3 dl whisky
 
Blanda kondenserad mjölk, ägg och snabbkaffe i en mixer. Tillsätt chokladsås, vaniljsocker, bittermandelessens och grädde. Kör lite till, tills allt blandats väl. häll i whisky och rör om ordentligt. Häll upp på en väl rengjord, snygg flaska och förvara i kyl. 
Oöppnad håller den cirka en vecka i kyl, öppnad håller den ett par dagar.
 
Tips om du vill vars säker på att inte få salmonella! Värmebehandla äggen så här:  Slå ut äggen i en skål, slå sönder dem och blanda i lite av mellangrädden. Sätt skålen över en gryta med kokande vatten och vispa tills ägg-grädden nått 71 grader. Sila genom mycket finmaskig si och låt kyla ner innan du fortsätter proceduren (börja nu från början av receptet).