Jag kommer ihåg boken ‘Den fattige gastronom’ från min barndom. Jag fick ärva den av mamma för några år sedan. I den finns en mängd goda rätter som är ganska snabblagade och framförallt billiga.
Den här rätten finns, förutom i den fattige gastronomen också i olika former i andra kokböcker med ‘rustik’ italiensk mat...
Jag är förkyld. Måste inse att jag inte kommer att vara med och fira Maja när hon har disputerat i morgon. Det är dessutom min köksvecka hemma, men jag är för sjuk för att handla så det gör Jesper åt mig, fast han håller på att bli sjuk han med. Den här rätten är bra när man är riktigt förkyld, för den är hälsosam, lättlagad och man kan göra den hur het man vill.
1-2 paket bacon (eller 250 g rökt fläsk i bit)
ev lite olivolja
1 litet vitkålshuvud
1 lök
1 äpple (gärna klassiska höst- och vinteräpplen)
1 vitlöksklyfta
1- hur-många-man-vill piripiri
2 dl kokhett vatten
Salt och peppar efter smak
Skär bacon (eller fläsk) i lagom små bitar (inte FÖR små). Snitta kålen, hacka löken, riv vitlöken och skär äpplet i tärningar. Fräs upp baconet, häll i grönsakerna och vänd runt. Häll på det kokheta vattnet, lägg i de hela (eller om du vill, krossade) piripirina, vänd runt igen och lägg lock på grytan. Ha lite koll medan det kokar långsamt på svag värme i 25-30 minuter. Server med grovt bröd.
No comments:
Post a Comment